Kvitsøy – Norges hummerhovedstad

Lørdagens middag: Hummer. Det smakte fantastisk som alltid.

Lørdagens middag: Hummer. Det smakte fantastisk som alltid.

Helgen har jeg tilbrakt på Kvitsøy, og lørdagsmiddagen var verdt hele turen alene. For da sto hummer på menyen. Onkel Håkon spanderte hummer. I dag fant jeg fram noen bilder jeg tok av ham under hummerfisket i 2005. Og har du hørt uttrykket «å bli jan»?

På Kvitsøy er hummerfisket en viktig tradisjon. Det kan være tomt med båter på sjøen hele september, men 1. oktober er det fullt på sjøen. Alle er ute og setter teiner. Mange tar til og med ferie noen uker i oktober for å få best mulig tid til hummerfisket.

Håkon Håland ute og drar hummerteiner i 2005.

Håkon Håland ute og drar hummerteiner i 2005.

Under hele fisket er det en ting som gjelder: Å ikke bli jan. Med andre ord, få hummer. Får du ikke hummer en dag, så blir du jan. Mange utenfor Kvitsøy har aldri hørt uttrykket, og mange vet ikke hva det betyr eller hva det kommer av. Men ifølge bokmåls- og nynorskordboka kommer sannsynligvis fra det nederlandske navnet Jan. Definisjonen i bokmålsordboka er:

jan -en (lty el. nederl, av mannsnavnet Jan) i forskjellige kortspill: tapende spiller som ikke når et visst antall poeng være, bli j-

jan m1 (lty el. nederl av personnamnet Jan)
1 i kortspel: tapande spelar, tapar bli, vere j-
2 i uttr: bli, vere j- for (mat, pengar) bli, vere opprådd, snau for
3 j- (kabelgarn) vanleg sjømann, matros
4 i uttr: j- og kvar mann «Per og Pål», kreti og pleti

Det er spesielt betydningen av å være snau eller tom for mat og penger som sannsynligvis er bakgrunnen for uttrykket. Selv har jeg laget en t-skjorte tidligere med uttrykket:

Min t-skjorte med "Jan" på.
Min t-skjorte med «Jan» på.

Trykk på bildet for å se bildene fra hummerreportasjen fra 2005:

a

Kommentarer

kommentarer

Comments (0)

Leave a comment

Your email address will not be published.