Roadtrip del IV: Vinsmaking i Napa Valley

Hos Domaine Chandon var det musserende vin som sto på menyen.

Hos Domaine Chandon var det musserende vin som sto på menyen.

På forhånd var vinsmaking i Napa Valley en av favorittattraksjonene. Vi hadde bestilt turen i god tid i forveien. Søndagen ble valgt fordi det var midt i oppholdet i San Francisco.

Vi sjekket ikke mange turarrangører før vi bestilte, men opplegget til Winecountry Tour Shuttle virket veldig bra.  Fire ulike vingårder, busstur til Napa Valley, lunsj og båttur tilbake til San Francisco. Turen kostet 95 dollar, og da vi reiste var det cirka 500 kroner. En helt grei sum.

I dag består turen til arrangøren av følgende vingårder: Domaine Chandon, V. Sattui, Andretti Winery og Flora Springs. De tre første var også på listen i fjor, men vi besøkte Rutherford Ranch Winery fremfor Flora Springs.

Klokken åtte om morgenen stilte vi opp utenfor ferjeterminalen hvor vi møtte guiden og de andre deltakerne på turen. I en stor minibuss (som det faktisk så ut som) bar det over Golden Gate og nordover mot Napa Valley. Turen opp tar rundt en time, og været ble bedre og varmere jo lenger bort vi kom fra San Francisco. Før Napa kommer du til Sonoma County som også lager mye god vin, og vår guide var oppvokst i området og kunne fortelle mange historier om vinproduksjonen i området.

I programmet sto egentlig V. Sattui som stopp nummer to, men dette ble første stopp på turen. Egentlig litt synd, fordi

Hos V. Sattui hadde de en flott butikk med mye god mat. Vi kjøpte blant annet druer, ost og kjeks.

Hos V. Sattui hadde de en flott butikk med mye god mat. Vi kjøpte blant annet druer, ost og kjeks.

det var her lunsjen skulle inntas, og lunsj på første stoppested var litt ugunstig, men det gikk greit. V. Sattui var kanskje de som hadde gjort mest ut av stedet, med stor vinbutikk med vinsmaking og en stor butikk med matvarer. Her kunne du kjøpe brød, kjeks, ost, varm og kald mat, sandwicher og mye annet spennende. Utenfor var det en stor hage med bord og stoler hvor man kunne nyte lunsjen. Inkludert på turen fikk vi 10 dollar lunsj per person, resten måtte vi betale selv. 10 dollar er ikke mye på et slikt sted, men det hjalp jo på.

Den største skuffelsen på V. Sattui var selve vinsmakingen. Vi hadde håpet litt på mer informasjon og at vi kunne lære litt mer om vin. Her var det litt samlebånd, tøm oppi vin og smak. Etterpå var spørsmålet: Likte dere denne? Dette var egentlig gjennomgangstemaet på flere av stedene, og her har de et stort potensial. Hva med å fortelle litt mer om vinen og lære bort litt til kundene?

Domaine Chandon, vårt andre stopp, var de litt bedre på dette. Her var det en guidet tur inn i produksjons- og lagerarealene. Domaine Chandon har musserende vin som sin spesialitet, og vi fikk smake tre ulike varianter. Her var de rause med smaksprøvene, og guiden var mer villig til å dele kunnskap om de ulike vinene.

I ettertid synes jeg besøket på Domaine Chandon hadde mest for seg. Her var vi også inne i produksjonslokalene og fikk en fyldig omvisning.

I ettertid synes jeg besøket på Domaine Chandon hadde mest for seg. Her var vi også inne i produksjonslokalene og fikk en fyldig omvisning.

Under stoppet på Domaine Chandon fikk vi også det aller beste sitatet fra turen. Vi måtte gå noen meter på den guidede turen, og det var opp mot 30 grader denne dagen. En av de litt eldre amerikanske kvinnene syntes det var uhørt og klaget: – There’s like hundred degrees outside, and they’re making us walk!

Herlig amerikansk, verken mer eller mindre!

Men så begynte nedturen på turen. Neste stopp var Andretti Winery. Mange har kanskje hørt om Mario Andretti. Hvis ikke så kan jeg opplyse om at Andretti har vunnet Formel 1 en gang, og han er et kjent navn innen racing både i Europa og USA. Han eier denne vingården. Denne kunne lett vært droppet. Her virket de lite interessert i kunder, og var de eneste som brukte mål (!) på smaksprøvene. Skal du til Napa Valley på egenhånd kan du fint droppe denne gården.

Siste stopp var Rutherford Ranch Winery som er utelatt fra årets program. Kanskje like greit. Vi hadde egentlig fått nok vin og nok opplevelser da vi kom hit og ville egentlig bare tilbake til San Francisco. Derfor ble det ikke det helt store, uten at det trenger å være vingårdens skyld.

Jeg kunne veldig godt tenkt meg å besøkt Robert Mondavi Winery, som er en av de mest kjente vingårdene i Napa Valley. Mondavi er også en av personlighetene som har jobbet hardt for å få amerikansk vin på kartet, noe han også har klart. I Las Vegas smakte vi på en Robert Mondavi cabernet sauvignon, og denne er en av de bedre rødvinene jeg noen gang har smakt! Men det er nok slik at vingårdene betaler til arrangøren for å bli en del av turopplegget.

Slik ser San Francisco ut fra sjøen.

Slik ser San Francisco ut fra sjøen.

Etter besøket på Rutherford var det en etappe med buss til Vallejo, en by som faktisk gikk konkurs i mai 2008. Her gikk vi ombord på en hurtigbåt som tok oss til San Francisco. På veien passerte vi både St. Quentin-fengselet og Alcatraz, og vi fikk god utsikt til både Golden Gate og San Francisco by.

For de som ikke vil ta buss så finnes det alternativer til en slik tur. Napa Valley Wine Train er et tilbud som sikkert kan være morsomt, eller hva med en sykkeltur mellom vingårdene?

Til slutt vil jeg anbefale Craig Whitsons blogg der han skriver om amerikanske viner.

Andre nyttige lenker:

Napa Valley.com

Napa Valley.org

Kommentarer

kommentarer

Comments (0)

Leave a comment

Your email address will not be published.