Slik ser kjellerstuen ut. Lerret er merket rødt, projektor blått og sofa svart.

Slik ser kjellerstuen ut. Lerret er merket rødt, projektor blått og sofa svart.

Som mange andre har jeg en drøm om en grei hjemmekino i kjelleren. Nå er tiden komme – for planleggingen iallefall. Hovedproblemet: Altfor mye å ta stilling til!

Først: Jeg har på langt nær økonomi til å gjennomføre alt dette nå, så ting må skje gradvis. Men planen er å legge til rette for et hjemmekino-anlegg som fungerer greit, og som ikke er altfor dyrt.

Kabler og rør: Huff huff huff! Hadde jeg visst det jeg vet nå da vi planla kjellerstuen sammen med elektriker, så hadde en del ting vært enklere. For eksempel kunne jeg sluppet unna med 5 meter HDMI-kabel mot 15 meter. Nettverkskabler hadde også fått kortere vei, og ikke minst: En annen plassering.

Vi hadde planlagt et dobbelt datapunkt i kjellerstuen og dette ble plassert på en vegg vi i dag er sikre på kommer til å dekkes av en sofa. Altså skulle vi hatt dette et annet sted. Siden veggene kun består av stendere så skal jeg trekke rør videre og bare videreføre kablingen til det nye punktet. Men det er ekstraarbeid, og jeg skulle gjerne hatt ett punkt til i kjelleren, men det får bli en kabel og en switch når den tid kommer.

FHS Wallplate fra audiocom.no

FHS Wallplate fra audiocom.no

Da gjenstår to viktige punkter: Høyttalerkabler, veggbokser og rør, samt kabler, bokser og rør til projektor. Her er jeg i tvil om jeg skal gå for cat5e/cat6 eller HDMI. Litt om det senere. Jeg kommer kun til å legge opp rør til to bakhøyttalere, så jeg kommer til å montere en veggboks med to 16mm flexrør, ett til hver høyttaler.

Veggpanelet jeg har sett meg ut er PHS Wallplate som blant annet føres av Audiocom.no. Ser ut som jeg kan nøye meg med en veggboks og et panel, samt et for hver høyttaler på bakveggen.

Kabler: Cat5e? Cat6? HDMI?

Takplatene i kjellerstuen er dessverre montert for lenge siden, og dermed blir det et langt strekk med kabel fra kilde til den eventuelle projektoren. Jeg har regnet ut at med hdmi så blir det rundt 15 meter. Dersom jeg velger ethernetkabler så blir det litt kanskje litt til for da tar jeg veggboksen et annet sted.

HDMI har vært utgangspunktet hele tiden, og jeg har kjøpt 32mm flexrør. Problemet er at dette må tilpasses bokser, det må festes, og det blir store hull i stenderne. Egentlig skulle jeg til å trekke rørene da jeg kom over løsninger som gjør at man kan sende bildesignalene gjennom ethernet-kabler.

Den løsningen som ser enklest ut er Grandbeings EX0101-U01. Denne trenger ikke strøm eller HDMI-kabler, og jeg synes den ser ganske bra ut. Prisen er drøye 700 kroner. Helt akseptabelt. Men hvor godt fungerer den egentlig?

avforum.no er det lite erfaringer, men en har litt erfaring og mener 1080p kan by på problemer. En av de norske leverandørene sier at de ikke har opplevd problemer og har brukt 1080p over lange strekk på messer. Jeg er fristet til å prøve denne varianten, men hva mener folket?

Så er det spørsmål om hvilke kabler jeg skal ha….cat5e eller cat6? Jeg har allerede 100 meter cat5e-kabel liggende for jeg skal trekke til et datapunkt, så prismessig hadde dette vært gunstig. Så er det enorme prisforskjeller på cat6-kabel. For eksempel har Amentio 100meter for 499 kroner, og det er vel ganske så billig, men er det ok?

Og: Bør jeg kjøre uskjermet eller skjermet kabel?

Og det viktigste: Må jeg ha cat6, eller holder det med cat5e?

Sonys HW-10 projektor er en av mulighetene jeg vurderer.

Sonys HW-10 projektor er en av mulighetene jeg vurderer.

Projektor: Her er det vel bare fantasien og lommeboken som setter grenser. Jeg tviler på at det noen gang kommer til å bli aktuelt med projektor over 20.000 kroner. Som alle andre så vil jeg vel ha alt så billig som mulig og så bra so mulig.

Jeg har vel et krav og det er full HD, altså 1080p for både film via Blu-Ray og spill på feks PS3 og har sett på følgende modeller:
Epson TW-3000 – billigste nettpris 17.190
InFocus X10 – billigste nettpris 13.402
Sony HW-10 – billigste nettpris 19.390
Panasonic AE-3000 – egentlig for dyr

Jeg føler resultater i tester svinger litt, og at det ikke er så lett å bli klok på alt dette. Innspill mottas derfor med takk!

Lerret: Her er jeg nok mest sikker på hva jeg vil ha. Først var det motorisert eller i det minste nedtrekkbart som var aktuelt. Etterhvert har jeg gått mer over på et fast lerret, enten Dreamscreen eller Adeo. Førstnevnte ligger vel best an, og vi snakker om over 2 meter bredde. Rundt 2,30m eller 2,60 er vel mest aktuelt, men størrelse blir først avgjort etter valg av projektor (projeksjonsavstand og størrelse). Men skal jeg gå for V2, V3 eller V4?

Lerretene til Dreamscreen er drømmen, men hvilket?

Lerretene til Dreamscreen er drømmen, men hvilket?

Forsterker, cd-spiller og høyttalere har jeg ikke begynt å tenke på, men her er det ikke snakk om at det skal koste skjorta. Så kresen er jeg faktisk ikke. Jeg er nok mer kresen på bildekvaliteten enn på lydkvaliteten. Her må folk gjerne komme med gode forslag!

Kommentarer

kommentarer