Bolivia – langt bedre enn sitt rykte

Utsikt over La Paz, Bolivia med det mektige fjellet Illimani i bakgrunnen.

Utsikt over La Paz, Bolivia med det mektige fjellet Illimani i bakgrunnen.

BOLIVIA??? HVA I ALL VERDEN SKAL DU DER? Ja, det er slike tilbakemeldinger jeg har fått de siste månedene etter at jeg fikk muligheten til å gjøre en større reportasjereise i landet. Etter snart ti dager i landet har jeg bare positive opplevelser fra Bolivia.

– Bolivia er et utrygt land.

Dette var noe av det siste jeg hørte fra andre før jeg reiste. Tirsdag reiser jeg videre til Argentina, og jeg har ikke vært i nærheten av å føle meg utrygg. Og jeg har gått med kamera åpenlyst om kvelden, midt i La Paz sentrum. Smart? Kanskje ikke.

I snart ti dager har jeg besøkt min tidligere kollega Arild Vik som i dag jobber for Misjonsalliansen i Bolivia. Her har jeg besøkt en rekke av deres prosjekter, og det meste av tiden har jeg oppholdt meg i fattige områder i El Alto, Batallas, Chejje og Sorata. En ting er iallefall sikkert: Bolivianere er fantastiske, vennlige og hyggelige mennesker.

Ifølge VG Nett, plasserer Verdensbanken Bolivia som det nest billigste landet å besøke. Kun Tadsjikistan er billigere. Men Tadsjikistan er preget av indre uro etter borgerkriger.

I Bolivia har de hatt det nokså stabilt etter at Evo Morales tok over makten i 2005. Jeg har opplevd mindre demonstrasjoner og en mindre veiblokade på dagene i Bolivia, men ingenting var noe problem for meg og mitt arbeide her.

Sentrum av La Paz med en av hovedgatene gjennom byen. Til høyre i bildet bygges et nytt, stort og innendørs marked.

Sentrum av La Paz med en av hovedgatene gjennom byen. Til høyre i bildet bygges et nytt, stort og innendørs marked.

Tallene fra Verdensbanken er fra 2005, men jeg tror nok ikke de er så langt unna sannheten i dag også. Her er nemlig ting veldig billig. Fireretters lunsj på en lokal kafé for tre personer kom på knappe 20 kroner. Og da fikk du rikelig med mat. Kanskje ikke en restaurant/kafé jeg hadde besøkt om jeg ikke hadde vært med kjentsfolk, men nå vet jeg bedre.

Er du glad i naturopplevelser er også Boliva et flott land å besøke. Mange fjelltopper kan bestiges, og «Camino de la muerte», Dødsveien er alltid like populær. Dessverre fikk jeg ikke tid til å sykle ned den gamle, smale veien fra La Paz til Corioco. I dag er det ikke biltrafikk som før, så veien er langt tryggere enn sitt rykte. Men en spektakulær naturopplevelse er det definitivt. Saltsjøen er også en av de store turistattraksjonene i landet.

For min del har møtet med Bolivia vært udelt positivt. Et land jeg gjerne besøker igjen!

Bilder fra turen (trykk på bildet):
Bolivia-bilder 2009


Bøker:
Lonely Planet, Bolivia

Turen går til Peru og Bolivia

Kommentarer

kommentarer

Comments (6)

Leave a comment

Your email address will not be published.