Har TV2 enerett på historiske øyeblikk?

Juha Pekka Loikas, Magnus Lindahl, Juha Kaunismäki og Mika Suoraniemi kunne juble for "byttå" mandag kveld. Men selve kongepokaloverrekkelsen var det kun TV2 som fikk skikkelig tilgang til.

Ja, er nok svaret fra TV2, fordi de har betalt for det. I dyre dommer ifølge noen. Men betyr det også at de skal få bestemme om lokalaviser skal få ta de stillbildene som går inn i historien som viktige både lokalt og nasjonalt?

Mandag kveld sikret Stavanger Oilers seg kongepokalen ved å slå VIF 4-0 foran en sprengfull Siddishall. Bragden var ikke bare historisk lokalt, fordi det er første gang et lag fra Stavanger sikrer seg NM-gull i ishockey, men også nasjonalt fordi det er første gang et lag utenfor Østlandet som vinner.

En ishockeyhall er ofte trang og Siddishallen er ikke akkurat bygget for store folkemengder, stort presseoppbud og direktesending på TV. Plexiglass og vant gjør at det ikke er overalt du kan ta gode bilder og begrensningene er derfor store i utgangspunktet.

Så da det store øyeblikket nærmet seg ville selvsagt stillbildefotografene, inkludert meg selv, posisjonere seg for å forevige det historiske øyeblikket: Juha Kaunismäki som mottar kongepokalen, eller “byttå” som det heter i Stavanger.

Snorre Hallem har gitt Oilers ledelsen 1-0 i NM-finalen.

Men den gang ei. Isen var forbeholdt TV2 og to fotografer fra Oilers som arrangørklubb. Ikke èn eneste fotospot var gjort tilgjengelig for stillsfotografer når det store øyeblikket skulle skje. Og beskjeden vi fikk var: Dette er det TV2 som bestemmer.

Med andre ord bestemmer TV2 at ingen lokale, regionale eller nasjonale aviser skal ha mulighet til å innhente historiske stillbilder, fordi de har betalt for å sende ishockey direkte.

Jeg har full forståelse for at TV2 ønsker at de levende bildene de produserer er eksklusive. Men dersom det stemmer at TV2 ikke vil være med på å gjøre slike historiske øyeblikk tilgjengelig også for de som innhenter historie med stillbilder, så er det en svært arrogant holdning som ikke har noe med ekslusivitet å gjøre.

Den samme diskusjonen kom da Brann vant seriegull i 2007 og BTV (Bergens Tidende) ville dekke denne seremonien med levende bilder. Saken havnet i PFU. I dette tilfellet var det ikke snakk om levende bilder, men stillbilder, og såvidt meg bekjent var det ingen problemer for stillsfotografer. Dessuten er det langt lettere på en fotballstadion som ikke har de fysiske begrensningene som i ishockey.

For min dekning av NM-finalen hadde det bildet kanskje ikke den store betydningen, muligens hadde det ikke kommet på trykk. Men det bildet skulle jeg og Aftenbladet svært gjerne hatt i arkivet, og jeg holder på med et større prosjekt der dette bildet kunne vært gull verdt.

Jeg har til nå ikke sett et eneste godt bilde av det historiske øyeblikket. Jeg skulle likt å sett at det samme skjer på cupfinalen på Ullevaal. Da hadde det blitt bråk. Der får en håndfull fotografer stå oppe ved kongetribunen, mens resten står nede på bakken med god sikt opp mot kongetribunen. Det hadde vært en smal sak og laget en fotospot på isen, rett utenfor spillerboksene til stillsfotografer. De hadde ikke vært i veien for TV2s direktesending, og fått de historiske bildene de burde hatt mulighet til å få. For dem som lurer: Spillerboksene var også ulovlig område, uten at jeg vet hvem som bestemte dette.

Jeg får aldri sjansen til å ta det øyeblikket igjen, men jeg håper at både TV2 og klubbene tenker seg grundig om til neste gang dette blir en problemstilling. Dersom det er viktigere for klubbene å komme på TV et par ganger i året fremfor de som har dekket laget i årevis, gjennom både oppturer og nedturer så kan jeg ha en viss forståelse for det. Men det går kanskje an å finne en gyllen middelvei, som ivaretar alles interesser.

For historiske bilder kan tas en gang. Et lite øyeblikk, så er de borte.

For å se de bildene jeg FIKK tatt så ligger bildegalleriet her.

Kommentarer

kommentarer

Comments (3)

Leave a comment

Your email address will not be published.

%d bloggere liker dette: