Hva ville livet vært uten Salander?

En film du bør se, uansett om du har lest bøkene eller ikke.

En film du bør se, uansett om du har lest bøkene eller ikke.

Jeg må innrømme det med en gang: Jeg hadde sykt høye forventninger til «Menn som hater kvinner». Nesten så høye forventninger at jeg nesten var redd for å bli fryktelig skuffet. Heldigvis finnes Lisbeth Salander, iallefall i bøker og nå på film.

For å være helt ærlig: Hun er en heltinne. Alle som har lest triologien har sympati for denne litt rare skapningen, som kan gjøre alt hun vil med en datamaskin. Unnskyld, Mac. Og det er liten tvil om at Noomi Rapace gjør en utmerket jobb i rollen som denne tynne, spesi kvinnen. For Lisbeth er Lisbeth. Akkurat slik jeg hadde sett for meg.

Flere ganger har jeg sagt det er så synd at Stieg Larsson døde, for jeg ville gjerne ha lest mer om både Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander. Bøkene var en fryd å lese, og sidene gikk fort unna.

Det gikk forsåvidt filmen også. Den varer tross alt i to og en halv time, men er aldri langdryg. Du sitter og speider etter scener du vet er spennende. Du sitter og venter på at ting skal skje. Og når tingene skjer, så skvetter du til, selv om du utmerket godt visste hva som kom til å skje.

Etter min mening er det filmens store styrke, ved siden av Lisbeth Salander selvsagt. Spenningen er der, selv om de fleste i salen allerede har lest boken, minst en gang.

Svakheten er alle detaljene som mangler, som er nødt til å mangle på film. For oss som har lest bøkene så vet vi hva som foregår i Lisbeths hode, eller vi vet noe. I filmen blir denne delen for uvesentlig. Erika, Blomkvists kollega og elskerinne, er også til de grader bortgjemt og forbigått i filmversjonen. Akkurat det siste kan jeg godt leve med.

Nei, nå skal alle tre filmene komme på kino. Det gleder jeg meg allerede til. Egentlig var meningen at den første kom som kinofilm, og de to neste som tv-serie. Sveriges Television gjorde jo et kupp av dimensjoner da de sikret seg rettighetene til filmatiseringen. Samtidig fortjener slike filmer å vises på kino.

Har du lest boken MÅ du se filmen. Har du ikke lest boken BØR du se filmen. Det er god underholdning, uansett.

Konklusjon? En svak femmer. Lisbeth redder kvelden, som hun redder verden. Eller hva det heter.

Her kan du kjøpe bøkene, bare sett i gang og les!
Menn som hater kvinner (innbundet)
Menn som hater kvinner (pocket)
Jenta som lekte med ilden (innbundet)
Jenta som lekte med ilden (pocket)
Luftslottet som sprengtes (innbundet)
Luftslottet som sprengtes forventes å komme i pocket i oktober 2009.

Andre anmeldelser:
Aftenbladet – Lang og urimelig TV-krim
VG – Menneskets råskap – Og Stieg Larssons evner
Dagbladet – Smart action, anonym helt
Adresseavisen – Flott Stieg Larsson på film
Bergens Tidene – Vi som elsker Salander
Nettavisen – Intens og sitrende Larsson-film
Aftenposten – Salander gjør filmen

Kommentarer

kommentarer

Comments (0)

Leave a comment

Your email address will not be published.