Gratulerer Tommy!

En nasjon i sorg - et ikonisk bilde som stakk av med tittelen "Årets Bilde". Gratulerer Tommy!

Allerede 23. juli sa jeg at «dette blir kåret til Årets Bilde, eller blir i det minste premiert». Jeg fikk rett, og det var fullt fortjent at Tommy Ellingsen vant. Ekstra stas at det er historisk. Ingen tilknyttet Aftenbladet har vunnet den gjeveste utmerkelsen Årets Bilde før.

Stemningen rundt Årets Bilde i år har vært ulik mange tidligere utgaver. Alle mener det beste bildet vant, juryen får knapt kritikk. Da er det nok en overlegen seier. Jeg tror ikke juryen var mye i tvil.

Men da jeg kom på hotellrommet og sjekket rundt på diverse nettsteder og kommentarfeltene under saken om vinnerbildet ble jeg skuffet. Eller rett og slett – jeg ble lei meg. Oppriktig lei meg. For her fortsetter hetsen som før. Her fortsetter konspirasjonsteoriene som før. Både mot Tommy (!) og mot Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet. Selv om det er ganske så enkelt: En ekstrem hendelse, fotografer som dokumenterer den politisk valgte lederen i landet. Det får altså nettrollene til å bli noe helt annet.

Tommys bilde er ikonisk. Det forteller det meste om de ekstreme hendelsene 22. juli. Uten å vise for mye, uten å egentlig være så veldig dramatisk, uttrykker bildet både sinne og sorg samtidig. Dette er fotojournalistikk på høyt nivå, som det ellers var i Årets Bilde. Mange gode og fortjente vinnere.

Så får konspirasjonsteoretikerne og hylekoret i nettdebatter fortsette med galskapen. I mens skal vi gjøre det vi kan best: Dokumentere det som skjer i Norge og verden på en god. kritisk og uavhengig måte.

I dag fortsetter Dok12 på Litteraturhuset. Det gleder jeg meg til!

Kommentarer

kommentarer

Comments (1)

Leave a comment

Your email address will not be published.